MANUALNA TERAPIJA

NEVROMIŠIČNO POZICIONIRANJE

Ročna tehnika s katero sproščamo mišične vozle po celem telesu.

JE NEŽNA ROČNA TEHNIKA, PRIMERNA ZA VSE STAROSTNE SKUPINE,

za osebe z bolečinami, osebe z nevrološkimi težavami ali imajo težave z dihanjem, amputirane osebe, osebe z osteoporozo, pri otrocih …

S to tehniko sproščamo mišične vozle (občutljive točke, strokovno imenovane trigger točke), ki se nahajajo po celem telesu, v mišicah, na vezeh, kitah, ovojnicah ali kosteh.

Nastanejo zaradi poškodb mišic, pri dolgotrajnih ponavljajočih se gibih ali pri hitrih in napačnih obremenitvah posameznih delov telesa.

KAJ SO MIŠIČNI VOZLI?

To so občutljive točke v telesu, ki povzročajo spontano (aktivno) bolečino ali latentno, ki je boleča le na dotik. Povzročijo zmanjšano gibljivost, šibkost mišic, napetost in zategnjenost. Zakrčena ali raztegnjena mišična vlakna povzročajo lokalno ali preneseno bolečino v telesu.

KAKO TEHNIKO IZVAJAMO?

Izvajamo jo s pritiski, ki trajajo 90 sekund ali več, na občutljivih točkah posameznih delov mišic in njihovega največjega položaja udobja.

S tem pomagamo, da se mišice sprostijo, izboljša krvni pretok ter zmanjša otekanje, poveča gibljivost sklepov, normalizira prevelik mišični tonus in fascialna napetost, poveča moč in zmanjša bolečina.

Takoj po terapiji se občuti olajšanje in lahkotnost.

TOCKE

NEBOLEČI SIMPTOMI:

  • Solzenje oči,
  • povečan izloček iz nosu,
  • prizadeto mesto se občuti bolj hladno,
  • vrtoglavica,
  • dezorientacija v prostoru,
  • motnje spanja,
  • depresija.

SIMPTOMI OBČUTLJIVIH TOČK

Bolečina, ki izhaja iz občutljive točke, je topa in globoka. Pojavlja se v mirovanju in v gibanju, jakost bolečine pa se lahko spreminja.

Omejenost gibljivosti je zjutraj večja in se izboljša z rahlo aktivnostjo, tekom dneva se lahko poslabša, če dlje časa mirujemo ali smo preobremenjeni. 

Lahko je prisotna tudi zmanjšana moč prizadete mišice.

KDAJ TEHNIKE NE IZVAJAMO?

Ne izvajamo jo v primeru prevelike občutljivosti kože, sistemske ali lokalizirane infekcije, zloma, ki se celi, šivih.