KINEZIOTAPING

Terapija s kineziološkimi trakovi oz. kineziotaping, je napredna tehnika lepljenja posebnih trakov za podpiranje mišičnih funkcij.

V svetu so kineziološki trakovi zelo priljubljeni, saj z njimi terapevt hitro in preprosto odpravi bolečine svojemu pacientu.

Kinezio taping (ali nevromišični taping) je torej ODLIČNA tehnika lepljenja posebnega traku na kožo, predvsem za rehabilitacijo po poškodbah, operacijah, oteklinah … za resen šport in rekretivce.

ZA KAJ JIH UPORABLJAMO?

Kinezio trakove uporabljamo za doseganje blagodejnih učinkov na nivoju mišično-kostnega, limfnega, žilnega in nevrološkega sistema ter notranjih organov.

Poleg tega kinezio trakovi podpirajo mišice med samim gibanjem (pri hoji, športu, delu …), izboljšujejo stabilnost telesa, drže ter korigirajo poravnavo sklepov (npr. zvin gležnja).

Tehnika se razlikuje od klasičnega neelastičnega traku v tem, da elastični trak olajša premikanje kože in mišic, s čimer dosežemo pospeševanje venske ter limfne drenaže, torej boljši obtok, znatno lajšanje bolečin in hitrejše okrevanje.

KAKO DELUJEJO?

Kinezio trak ublaži neugodje in olajša limfno drenažo z mikroskopskim dvigovanjem kože.

Ta dvižni vpliv oblikuje konverzije v koži, s čimer povečuje intersticijski prostor in omogoča zmanjšanje vnetja, zmanjšuje tlak, hkrati pa omogoča učinkovitejšI pretok krvi in limfne tekočine v ciljno območje in izven njega.

JE KINEZIOTAPING VAREN?

Kinezio taping je varna in izjemno učinkovita tehnika, pri kateri nosimo trakove tudi več dni (24-urno delovanje na telo), se z njimi normalno tuširamo in so povsem nemoteči za običajna vsakodnevna opravila.

Povprečno se trakove menja na nekaj dni, skupen čas nošenja pa je ob povprečni poškodbi (zvin) običajno mesec do dva.